Tűzjelző rendszerek

Minden középületben kötelező tűzjelző rendszert kiépíteni, mely rendszerek folyamatos üzemben figyelik környezetüket és az érzékelőik füst, láng vagy jelentős hőmérséklet emelkedés esetén automatikusan riasztanak.

A korszerű tűzjelző rendszerek feladata nem merül ki az épület akusztikus riasztásában, hanem az épület számos berendezését képesek önműködően vezérelni. Ilyen vész eseti vezérlések lehetnek a liftek földszintre vezérlése, menekülési útvonalak szellőztetések beindítása, tűzszakaszok lezárása, stb

A tűzjelző érzékelőknél fontos szempont, hogy a tűz korai szakaszában, megbízható jelzést adjon. Az érzékelők csoportosításának egyik lehetséges szempontja, hogy a tűz keletkezésének mely szakaszában, milyen tűzjellemzőt érzékel.

A tűzjelző központok meghatározzák a rendszer kialakítását. Jellemzésükkor nem elég magát a berendezést megemlítenünk, hanem a komplett tűzjelző rendszer működési elvének ismerete szükséges. Tehát ha hagyományos, vagy analóg címzett központokról beszélünk, akkor az egész rendszer hagyományos, vagy analóg módon működik.

A hagyományos tűzjelző központok esetében a döntést arról, hogy tűz van, vagy sem, az érzékelők állapítják meg. A továbbfejlesztett változat a címezhető központok. Amelyeknél már pontosan meghatározható, hogy melyik érzékelőtől származik a tűzjelzés.

Az intelligens központok jelentik napjaink legkorszerűbb tűzjelző berendezéseit. Az érzékelők egyedileg címezhetők, azonban nem döntenek arról,hogy tűz van-e,vagy sem.A vizsgált Tűzjellemzővel arányos jelet szolgáltatnak, ami alapján a központ dönt a szükséges lépés megtételéről.

 

Érzékelők: Füstérzékelők, aspirációs érzékelők, ionizációs érzékelők, láng és hő érzékelők, küszöbhömérséklet és hősebesség érzékelő.

Az érzékelők kiválasztásakor több szempontot kell mérlegelni:

01. Az érzékelés elvéből adodó lehetőségek és korlátok

02. A védett területen tárolt beépitett anyagok égési tulajdonságai

03. A védett területen alkalmazott technologiai, tűzveszélyességi tulajdonságai

04. Építészeti tulajdonságok

05. Környezet.

Ezeket figyelembe véve tűz érzékelése megbizható és pontos lesz. A technika rohamos fejlődésének köszönhetően egyre nagyobb igény mutatkozikaz élet- és értékvédelemre.